Vastauksia Jere Vataselle mielipidekirjoitukseen 29.12.2022,
julkaistu  Paikallislehti Sisä-Savossa 3.1. 2023

Kesäkuinen samoin kuin talousarviovaltuuston kokous oli ikävä osoitus siitä, että Suonenjoella ei pysytä päätösten takana. Kaupungin toimintojen ja talouden suunnittelulta rapautuu pohja, kun yhdessä vaiheessa päätetään yhtä ja toisessa toista.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on ollut alkuperäisen kaupunginhallituksen esityksen takana kaikissa äänestyksissä valtuustossa. Esitys koulujen lakkauttamisesta lähti pienten muutosten jälkeen yhteisellä päätöksellä valtuustoon, joka sitten enemmistöllä päätti lakkauttaa vain Sammalselän koulun.

Koulutoimen säästöjä miettineessä seminaarissa yhtenä vaihtoehtona oli mm. 5- ja 6-luokkien oppilaiden opetuksen siirtäminen Yhtenäiskoululle. Koulutuslautakunta vastuullisena toimielimenä on 25.10.2022 yksimielisesti päättänyt, hallitus on ”siunannut päätökset 7.11. ja talousarviokäsittelyssä 12.12. yksimielisesti esittänyt valtuustolle suunnitelmien hyväksymistä.

Oppilasmäärä pienenee tulevina vuosina, se on tosiasia. Koulurakennuksen kuntoarvio ei ole enää ajan tasalla, ja tuskin Kuopiosta muuttaa Lempyylle niin monta lapsiperhettä, että koulu täyttyisi.

Rahojen siirtely investointipuolelta muualle riskeeraisi Sote-rakennustenkorjaukset, paukut kannattaa laittaa ennemmin terveyskeskuksen tulevaisuuden turvaamiseen koko kaupungin eduksi kuin viimeisen kyläkoulun jatkamiseen.

Kaupungilla ei ole enää Lempyyllä tontteja, uusien asukkaiden saaminen on sopivaa tonttimaata omistavien myyntihaluista kiinni. Viimeinen kaupungin tekemä tonttikauppa on vuodelta 2022. Kaupungin tehtävä ei ole ostaa yksityisiltä tonttimaata ja myydä sitten halukkaille; kylän kehittäminen on kyläläisten omissa käsissä.

Kaupungin eri laitoja pitää kohdella tasapuolisesti, muiden kuin itäsuunnan kylien koulut on lopetettu vuosikymmeniä sitten. Väestön vähetessä tosiasiat on tunnustettava, kaupunginjohtajakin totesi valtuustossa, että meillä on 10 000 asukkaan palvelurakenne
alle 7 000 asukkaalle.

Kevyen liikenteen turvallisuutta ja keskustan viihtyisyyttä on kehitettävä, mutta tässä asiassa ei edetty joulukuun valtuustossa Rautalammintien suunnitelmien kaaduttua. Lempyyn koulun ympäristössä lasten turvallisuus on ilman muuta tärkeää, mutta samalla tavalla muiden tienkäyttäjien vastuulla kuin kaikkialla liikenteessä. Kukaan kaupungin virka- tai luottamushenkilö ei Suomen lain mukaan istu syytettynä käräjillä, eikä tietä hoitavan Ely-keskuksen edustajakaan, sen varmaan kysyjäkin ymmärtää.

Vasemmistoliiton valtuutetut Jani From ja Marja Matilainen